2012/02/02

pwoper work!

Heissan kaikki!

Tässä tämmöinen postaus, jossa esittelen koulussa tekemäni artikkelin. Sain sen tänään takaisin opettajaltani ja hän oli arvioinut sitä näin: "Olet todella perehtynyt asiaan. Sisältö, kieli ja asettelu ovat todella tasokkaat. Runsas lähdeluettelo. Hienoa työtä!" Arvosanaksi sain vaatimattoman 10+ ... :D Numero kyllä pisti hiljaiseksi. Mutta se tuntui silti oikeutetulta kaikkea sitä työmäärää kohtaan, joka pureutui tämän tehtävän ympärille. Ne, jotka ovat jo aikaisemmin lukeneet blogiani, tietävät, että alunperin olin suunnitellut kirjoittavani Musen Blackholes & Revelations -albumista, mutta suunnitelmistani poiketen teinkin sen loft-asunnosta. Noi kuvat on sitte aika suuria ja sit Blogger pistää mun vikan kuvan alla olevan tietopaketin ja lähteet peräkkäin, vaikka ne onkin sillai omissa kohdissaan, mut ei se mitää :) Ja Blogger ei myöskään osaa mun kappalejakoja.. Mutta lukekaa artikkelini ja kommentoikaa, mitä piditte.

(Mun oli pakko tehdä joku tämmöinen itsensä ylistämis -postaus, ku olo on vähän niin kuin lelulla, jota käytettiin juuri niin kauan, kun uutuudenviehätys kiinnosti ja sitten se heitettiin pois...)


Hello guys!

Here's my article which was my school job. My teacher wrote to me that it was "amazing work" and I got an 10+ from it (it's similar like A+) :D It's about loft-apartment and I'm sorry that it's not in English. But at least you can judge the outlook of it and comment what do you think. The pictures are pretty large but don't mind :)

(I had to make a post where I kind of put myself on a higher place for not to feel so sad, because I'm feeling like a toy that was played just as long as it was new and interesting but after that it was thrown away...)

xoxo Janna

Loft-Montreal-05-750x500.jpg

Nykyään iso osa käyttönsä lopettaneista suurista tehtaista sekä varasto- ja liikerakennuksista on saneerattu loft-asunnoiksi. Näitä avaria ja pohjakonseptiltaan helposti muunneltavia huoneistoja on tehty metropoleissa jo kauan, mutta vasta viime vuosina niiden kysyntä on kasvanut Suomessa. Myös uusloftien rakentaminen on kasvussa. Erityisesti nuorien pariskuntien kiinnostus on kova, mutta niin on asuntojen hintakin.


Loft - väljästi mutta kodikkaasti

Englanninkielen sana "loft" tarkoittaa suomeksi ullakkoa tai vinttiä. Nimi on ilmeinen - yleensähän ullakot ja vintit ovat suuria, avaria ja jokseenkin karkeita tiloja. Näin ollen ovat myös loft-asunnot. Suuria halleja muutettaessa kodeiksi on haluttu säilyttää tehdasmainen tunnelma ja paljaat materiaalit, mutta tuoda tilaan asumisen mukavuuksia.
Korkeiden kattojen rajassa kulkevat ilmastointiputkistot ja sähköjohdot ovat tyypillisiä yksityiskohtia loft-asunnoissa. Voimakkaan loft-tunteen tuo betonista tai laudasta valmistettu lattia ja näkyville jätetyt tiiliseinät. Hyvin suomalaisessa loft-rakentamisessa ei olla yhtä rohkeita kuin ulkomailla. Siispä usein mahtavat ja karkeat tiiliseinät on tasoitetaan ja maalataan ja lattiamateriaaleissa päädytään valmisparketteihin. Tämä on suuri sääli, mutta toisaalta tärkeimmän loft-asumisen kriteerin, tilojen muunneltavuuden, myös suomalaiset loft-asunnot täyttävät komeasti.
copenhagen-loft-xl_1_Gallery-1.jpg

Huoneettomat huoneet

Erilaiset tilat luodaan seinien puuttuessa huonekaluilla. Sohva- ja ruokailuryhmistä muodostetaan oleskelutiloja ja huonekalut sijoitetaan tavallisesti irti seinistä, jolloin saadaan luotua intiimimpi tunnelma. Betonista valetut pylväät jakavat tiloja, mutta myös väliaikaisia seiniä on mahdollisuus rakentaa. Näin tehdessä kuitenkin menetetään loft-asuntojen suuri tilantuntu, valoisuus ja esteetön näkyvyys.
Moniin asuntoihin on lisäksi rakennettu parvia, jolloin isoon ja avaraan tilaan on saatu esimerkiksi erilinen vieras- tai makuuhuone. Uusissa loft-asunnoissa on valmiiksi rajattu kylpyhuone, mutta on myös mahdollista sijoittaa kylpyamme samaan tilaan, jossa nukutaan, jolloin kylpy- ja makuuhuone eivät sijaitse kovin kaukana toisistaan. Se saattaa kuitenkin monista ihmisistä tuntua oudolta.
Rakennettaessa ilman seiniä vuosittainen valonmäärä moninkertaistetaan ja suuressa tilassa on helpompi seurustella perheenjäsenten ja vieraiden kanssa. Tämä on yksi syy loft-asuntojen kasvaneeseen suosioon ja myös omaan kiinnostukseeni. On hienoa, että niinkin suureen tilaan pystytään luomaan kodikas ja rauhallinen tunnelma vain siten, ettei rakenneta seiniä.
Väreinä monet suosivat valaisevaa valkoista, rauhoittavaa harmaata sekä voimakasta mustaa. Selkeälinjaiseen tilaan halutaan samankaltaisia värejä. Lisäväreinä on usein punaista sekä ruskean monia eri sävyjä. Vahvat kontrastivärit ja myös perinteiset väriympyrän sävyt tuodaan loft-asuntoihin usein huonekaluissa ja muissa sisustustavaroissa, kuten lampuissa, tauluissa ja tyynyissä. Pastellisävyistä utuinen sininen on myös hyvin suosittu.


Suomalaista loftia

Mainio esimerkki suomalaisesta loft-asunnosta löytyy Helsingin Pitäjänmäessä sijaitsevasta Radiotehtaasta. Se saneerattiin loft-asunnoiksi reilu pari vuotta sitten.
Tehdashallin muuttaminen kodeiksi oli luultua haastavampaa. Muunmuassa asuntojen omista saunoista, parvista ja parvekkeista jouduttiin luopumaan. Mutta vaivannäkö kannatti: asunnot on lähes kaikki myyty. Materiaali- ja värivalinnat pidettiin yksinkertaisina ja ne edustavat karheaa loft-tyyliä. Keittöt rakennettiin suuren käytävän puoleiselle seinälle ja asunnoissa on valmiiksi eroteltu kylpyhuone muusta tilasta.
Radiotehtaan loft-asunnot ovat hyvä esimerkki siitä, miten ihmisten tulisi hyödyntää vanhoja rakennuksia sen sijaan, että aina rakennettaisiin uusia. Uudelleenkäyttämisestä kiittää niin luonto kuin yhteiskuntakin. Modernit loft-asunnot ovat siis oiva asuntovalinta sellaiselle henkilölle, joka haluaa valinnoillaan kunnioittaa luontoa. Parhaimmassa tapauksessa loft-asunnosta tulee kaikessa erikoisuudessaan omistajalleen niin rakas, ettei tämä koskaan halua luopua siitä.

Radiotehdas-olohuone.jpg

Harvinaista herkkua Lähteet:

Loft-asunnot ovat selvästi ta- fi.wikipedia.org/wiki/Loft-asunto
vallisia kaupunkiasuntoja kal- www.iltasanomat.fi/a/1288395949252
liimpia. Muunmuassa niiden www.ncc.fi/asunnot/paakaupunkiseutu/helsinki/.../fi.../radiotehdas/
vähäisyys on nostanut hinta- kaksihuonettajakeittio.com
haarukan 400-700 000 euroon. homedsgn.com
Rakenteilla olevat huoneistot Helsingin Sanomat 5.12.2010 "Loft-asunnossa on tilaa kuin tehtaassa"
viedään käsistä, joten loft-aun-
non haluavien ostajien täytyy
olla koko ajan valppaina asun-
tomarkkinoilla. Tehnyt: Janna ... Pvm: 7.12.2011

3 kommenttia:

 1. Tajusin just, että eihän noita mun hienoja kuvia ees näy :DD

  VastaaPoista
 2. No aika hyvin toi kymppi plus mut kyl tost kyl huomaakii et en jotain tehty!!:) Olitko siis ysillä?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii kiitos :) Ja juu kyllä olen :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!